Access

Sportovní klub ELAN, Wadgassen (D)

Kompletní přestavba rehabilitačního centra na fitness studio s nejmodernějším vybavením

Nová kreativní koncepce fitness studia není pro architektonické kanceláře každodenní zakázkou. Kromě specifických požadavků na architekturu interiéru a design musí být během stavební fáze zajištěn nepřetržitý provoz. Diplomovaná inženýrka Sigrid Arends (aks) a její kancelář saarchitektur sází při přestavbě sportovního klubu ELAN ve Wadgassenu na čistotu, prostorovou otevřenost a integrativní plánování.

„Představy lze realizovat,“ je krédem společnosti ELAN Sportclub GmbH. Vytvoření příjemné atmosféry spojené s obrazem sebe sama jako špičkového fitness studia si vyžádalo rozsáhlou přestavbu stávající budovy. Původně ukrývaly prostory v centru sárské obce Wadgassen rehabilitační centrum s fyzioterapeutickými rehabilitačními prostory, jejichž přístup se nacházel v přízemí. V úzké spolupráci s investorem vypracovala Sigrid Arends koncepci zpřístupnění přes suterén. Ve prospěch několikapatrové koncepce byly navzájem stupňovitě propojeny celkem tři úrovně otevřenými, volnými schodišti z pravého dřeva. Pro efektivní a opticky atraktivní organizaci vstupního prostoru, jakož i oddělení tréninkových úrovní do kategorií Basic a Premium byly vybrány přístupové systémy firmy Wanzl. Systém Galaxy Gate ve vstupní oblasti je umístěn v zákrytu s recepční přepážkou a směřuje tak pohled k firemnímu logu provozovatele na čelní straně přepážky. Denní osvětlení, které je generováno velkým nástropním světlem a dvěma osvětlenými nástěnnými panely, otevírá prostor a vytváří v kombinaci s puristickým černým odstínem DB 703 vstupního turniketu jemné napětí. Pro toto řešení bylo zapotřebí zvýšení stávajícího stropu. Pro sanitární a převlékací kabinky v suterénu byla navržena nová koncepce a i tyto prostory prošly celkovou sanací.

V přízemní byla kompletně přestavěna bývalá dvoupatrová hala na squash. Dřevěná podlaha ustoupila antracitově zbarvené podlahové krytině, která byla provedena v kontrastu k bílé barvě stěn a fitness strojů. Fialové a světle zelené barevné akcenty zlepšují prostorové vnímání a přesvědčují jasným designem. Byla zachována výška prostoru. Jako protiklad k halovému charakteru prostoru a zlepšení prostorové akustiky byly na stropy zavěšeny volně vznášející se kostky ze sádrokartonových perforovaných desek o rozměrech dva krát dva metry. Do těchto kostek byla zabudována bodová svítidla, která poskytují harmonické, rovnoměrné osvětlení. Úroveň Premium v prvním podlaží byla otevřena směrem do přízemí, díky čemuž do ní lze nahlédnout. Oddělení zajišťuje pouze systém Galaxy Port společnosti Wanzl. Bezpečnostní tvrzené sklo tohoto systému hladce zapadá do celkového kreativní koncepce.

Ke slovu se dostává architektka: Dipl. Ing. Sigrid Arends, aks (saarchitektur.de)

Paní Arends, co považujete za největší výzvu u tohoto stavebního záměru? 

Vůbec poprvé jsme měli na starosti stavební projekt fitness studia. Z hlediska plánování nejsou příslušné požadavky bezpodmínečně ničím neobvyklým, ale realizace projektu měla svá úskalí. Prostory již neodpovídaly požadavkům sportovního klubu ELAN, který se měl stát prémiovým klubem. Proto byla nutná kompletní přestavba. Tu bylo nicméně nutné realizovat, aniž by byl jakkoli ovlivněn běžný provoz – předplatné by mohli klienti rychle zrušit, pokud by byly tréninkové prostory zavřené. Posilovací stroje proto byly během fáze přestavby přemístěny do sousední tenisové haly s dvěma kurty. Hygienické prostory byly poskytovány prostřednictvím kontejneru. Pouze závěrečná fáze instalace strojů si vyžádala zavření centra na 14 dní. To také znamenalo, že stroje byly dodány během fáze výstavby a potřebovaly patřičný prostor. Zohlednění všech těchto faktorů při souběžné koordinaci až 25 pracovníků nejrůznějších profesí na stavbě bylo asi největším úkolem, který jsme museli zvládnout!

Ke slovu se dostává architektka: Dipl. Ing. Sigrid Arends, aks (saarchitektur.de)

Jak byste charakterizovala základní architektonickou koncepci tohoto projektu? 

Chtěli jsme zákazníkům fitness studia jednoduše dodat pocit vzdušného prostoru, ve kterém se mohou pořádně nadechnout! S vysokými stropy, denním osvětlením a puristickým barevným řešením nebylo naším záměrem vytvořit jen obyčejné fitness studio, ale místo, které vyzařuje životní styl a otevřenost! A právě v době, kdy se hranice mezi pracovním a soukromým životem stírají, si sportovní nadšenci vybírají studio, které vyhovuje jejich vnímání sebe sama. Bylo proto naší hlavní snahou vytvořit prostor, který takový pocit dodává. Navíc sportovní klub ELAN rozděluje svůj prostor do dvou kategorií. A ty musí být jasně odděleny, ne však na úkor smyslu pro prostor, o který se snažíme. Integrací kostek, jasným designem a diskrétně připojeným bezpečnostním systémem jsme dosáhli jednotnosti. Vítán se zde bude cítit každý zákazník, ať již z kategorie Basic nebo Premium. A proč jste se rozhodli pro spolupráci se společností Wanzl? Rychle jsme se s klienty dohodli, že se chceme obejít bez klasického turniketu z nerezové oceli, protože to prostě neodpovídá filozofii společnosti ELAN Sportclub GmbH. Během pátrání jsme narazili na společnost Wanzl. Přesvědčil nás systém Galaxy Gate, a to nejen funkčností, ale také designem. Je elegantní a především přizpůsobitelný, protože práškové lakování konstrukce z nerezové oceli lze u společnosti Wanzl realizovat v různých barevných provedeních. S řešením v černém provedení na světlém pozadí ve vstupním prostoru jsme dosáhli prvotřídní atmosféry, kterou jsme si přáli! Na osobní úrovni jsme ocenili profesionalitu a dobrou komunikaci! Ta je základem jakékoli dobré spolupráce. Neustále jsme živě komunikovali, telefonicky a také e-mailem, kromě toho jsme byli s našimi kontaktními osobami dvakrát na prohlídce a jednání přímo na místě, což vytváří důvěru v kvalitní a kompletní řešení. Spolupráce se společností Wanzl nás zkrátka bavila!