Access

ELAN Sport Club, Wadgassen (D)

Pihenőközpont komplett átépítése igényes fitneszstúdióvá

Egy fitneszstúdió átalakítási koncepciója egy tervezőiroda számára nem mindennapos feladat. A belsőépítészeti megoldásokkal és a dizájnnal szemben támasztott speciális igények teljesítésén kívül az építési szakaszban a folyamatos működést is biztosítani kell. Sigrid Arends okl. mérnök (aks) és tervezőirodája az ELAN Sportclub Wadgassen teljes felújítása során a fényre, a térbeli nyitottságra és az integratív tervezésre helyezte a hangsúlyt.

Az ELAN Sportclub GmbH mottója szerint „Ami elképzelhető, az meg is valósítható”. Igényes fitneszstúdiót tükröző és hívogató atmoszféra megteremtéséhez a meglévő épületet alapvetően át kellett alakítani. Eredetileg a helyiségek a Saar-vidéki Wadgassen település központjában található fizioterápiás pihenőközpontnak adtak otthont, amelynek a földszinten volt a bejárata. A kivitelezővel szorosan együttműködve Sigrid Arends összenyitotta az alagsor feletti részt. Egy többszintes koncepció megvalósítása érdekében összesen három szintet kapcsoltak össze egymással lépcsőzetes kialakítással a nyitott, különálló, igazi fából készült lépcsőkkel. A bejárat környékének hatékony és optikailag hívogató kivitelezéséhez és az alap és prémium kategóriás edzésszintek elválasztásához a Wanzl beléptető rendszereit választották. A bejáratnál elhelyezett Galaxy Gate a fogadópult irányába néz és így a figyelmet az üzemeltető pult elején elhelyezett logójára irányítja. A nagy mennyezeti lámpa és két megvilágított fali panel által generált nappali fény megnyitja a teret és a beléptető zsilip DB 703-as fekete letisztult árnyalatával kombinálva kellemes feszültséget kelt. Erre a kinyitásra a meglévő mennyezet megemeléséhez volt szükség. Az alagsorban elhelyezett szaniter- és öltözőkabinokhoz új koncepciót dolgoztak ki, és ezeket a területeket is teljes körűen átépítették.

Az alsó két szintet átfogóan, a régi fallabda-csarnokot teljesen átalakították. Az antracit színű borítású, a falak és a sporteszközök fehér színével éles kontrasztot alkotó fapadlót megtartották. A lila és világos-zöld árnyalatok javítják a térérzetet, a világos dizájnnal ötvözve belépésre csábítanak. A terem magasságát megőriztük. A csarnokjelleg megelőzése és a tér akusztikájának javítása céljából ugyanakkor a mennyezetekről szabadon lelógó, perforált gipszkartonból készült 2x2 m méretű kockákat helyeztünk el. A kockákba beépített spot lámpák harmonikus, egyenletes megvilágítást biztosítanak. Az első szinten elhelyezkedő prémium szintet megnyitottuk a földszint felé, ezzel jól beláthatóvá vált. A leválasztást csupán a Wanzl Galaxy Portjával oldottuk meg. Annak egytáblás biztonsági üvege szerényen illeszkedik a teljes építészeti arculatba.

Az építészasszony kap szót: Sigrid Arends okl. mérn. (aks) (saarchitektur.de)

Arends Asszony! Mi jelentette az Ön számára a központi kihívást a projekt során? 

Első alkalommal vettünk kész fitneszstúdió építési projektjében. Tervezési szempontból a követelmények nem feltétlenül szokatlanok, de a megvalósításnak voltak buktatói. A terek már nem feleltek meg az ELAN Sportclub igényeinek, amelynek már prémium kategóriás klubnak kell lenni. Ezért volt szükség az épület komplex átépítésére. Ezt azonban úgy kellett kivitelezni, hogy ne zavarjuk a folyamatos működést, a bérletet gyorsan felmondják, ha az ajtó túl sokáig van zárva a sportolók előtt. Ezért a sporteszközöket az átépítési szakaszban a szomszédos kétpályás teniszcsarnokban helyeztük el. A szaniter területeket konténer biztosította. Így az eszközök felszerelésének utolsó szakaszához a létesítményt csak 14 napra kellett bezárni. Ez azt is jelentette, hogy az eszközöket már az építési szakaszban leszállították, és azok tárolására megfelelő helyre volt szükség. Az összes tényező figyelembevétele és az építési helyszínen lévő különböző szakmák 25 szakemberének koordinálása volt a legnagyobb feladat, amely számunkra nagy kihívást jelentett!

Az építészasszony kap szót: Sigrid Arends okl. mérn. (aks) (saarchitektur.de)

Hogyan írja le a projekthez szükséges építészeti alapkoncepciót? 

A fitneszstúdió vendégeinek egyszerűen levegőt akartunk biztosítani a megfelelő légzéshez! A magas mennyezetekkel, a nappali világítással és a letisztult színezéssel az volt az alapkoncepciónk, hogy ne egyszerűen fitneszstúdiót tervezzünk, hanem olyan helyet, ahol érezhető az életstílus és a nyitottság! Éppen ebben az időben, amikor elmosódik a munka és a magánélet közötti határ, sok sportrajongó az önképének legjobban megfelelő stúdiót választ. Fő elgondolásunk ennek a térérzetnek a megteremtése volt. Ezen kívül figyelembe kell venni azt is, hogy az ELAN Sportclub két területre osztható. Ezeket a területeket jól láthatóan el kell választani egymástól, de nem az általunk elérni kívánt térérzet terhére. A kockák, a világos dizájn és a nem feltűnően elhelyezett biztonsági rendszer kombinációjának köszönhetően elértük a kívánt egységességet. Mindegy, hogy átlagos vagy prémium kategóriás vendég, itt mindenkit szívesen fogadunk. Miért döntöttünk a Wanzllal való együttműködés mellett? A kivitelezőkkel gyorsan megállapodtunk abban, hogy mellőzzük a nemesacél-optika kivitelű klasszikus forgókeresztet, mert ez egyszerűen nem illik az ELAN Sportclub GmbH. önképéhez. Kutatásunk közben bukkantunk a Wanzlra. A funkcionalitás mellett mindenek előtt a Galaxy Gate dizájnja győzött meg bennünket. Elegáns, és mindenek előtt személyre szabható, mert a nemesacél ház porszórt bevonatának színét a Wanzl tudja variálni. A bejárati terület világos háttere előtti fekete megoldással megvalósítottuk a kívánt és messzemenőkig igényes atmoszférát! A személyes kapcsolatokban a professzionalizmust és a kiváló kommunikációt értékeltük! Minden jó együttműködésnek ez az alapja. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk telefonon, e-mailben, ezen kívül kapcsolattartó partnereink két alkalommal vettek részt helyszíni bejáráson és megbeszélésen, ez bizalmat ébreszt a partnerekben, bíznak abban, hogy a cég kiváló és állandó minőségben szállít. Öröm volt a Wanzllal dolgozni!