Access

ELAN Sportclub, Wadgassen (D)

Complete verbouwing van een rehabilitatiecentrum tot een high-end fitnessstudio

Het volledig nieuw ontwerpen van een fitnessstudio is voor een architectenbureau geen dagelijks werk. Naast de specifieke eisen aan het interieur en design moet de sportschool tijdens de bouwfase gewoon open kunnen blijven. Sigrid Arends en haar bedrijf saarchitektur streven bij de renovatie van de ELAN Sportclub Wadgassen naar helderheid, ruimtelijke openheid en integratief ontwerp.

“Als je het je kunt voorstellen, is het ook realiseerbaar”, luidt het credo van ELAN Sportclub GmbH. Het creëren van een uitnodigende sfeer, gepaard met een eigen identiteit als high-end studio, vereiste een uitgebreide renovatie van het bestaande gebouw. Oorspronkelijk herbergde het gebouw in het centrum van de Saarlandse gemeente Wadgassen een rehabilitatiecentrum met psychotherapeutische behandelingsruimten, waarvan de toegang zich op de begane grond bevond. In nauwe samenwerking met de opdrachtgever ontwierp Sigrid Arends een ingang via het souterrain. Voor het uit meerdere etages bestaande concept werden in totaal drie verdiepingen met elkaar verbonden via open, vrijstaande trappen van echt hout. Voor een efficiënte en optisch aantrekkelijke indeling van de ingang en de scheiding van de trainingsgebieden in de categorieën basic en premium werd gekozen voor toegangssystemen van de firma Wanzl. De Galaxy Gate bij de ingang is recht tegenover de ontvangstbalie geplaatst en vestigt de aandacht op het bedrijfslogo op de voorkant van de balie. Daglichtverlichting, die wordt gegenereerd door een grote plafondlamp en twee verlichte wandpanelen, maakt de ruimte meer open en zorgt in combinatie met de puristische zwarttint DB 703 van de toegangssluis voor een subtiele spanning. Voor dit ontwerp was het noodzakelijk dat het bestaande plafond werd verhoogd. Voor de sanitaire voorzieningen en kleedruimtes in het souterrain werd een nieuw concept ontworpen en ook deze ruimtes werden volledig gerenoveerd.

In de parterre werd de voormalige squashhal compleet verbouwd. De houten vloer maakte plaats voor antracietkleurige vloerbedekking, die een contrast vormt met het wit van de muren en de trainingstoestellen. Paarse en lichtgroene kleuraccenten verbeteren het ruimtelijk gevoel en overtuigen met een helder design. De hoogte van de ruimte werd behouden. Om te voorkomen dat de indruk van een hal wordt gewekt en om de akoestiek te verbeteren, werden aan het plafond zwevende kubussen van geperforeerde gipskartonplaten van twee bij twee meter aangebracht. In de kubussen geïntegreerde spots zorgen voor een harmonieuze, gelijkmatige verlichting. Het premium-trainingsgebied op de eerste verdieping werd richting de begane grond opengemaakt en is daarmee zichtbaar. De gebieden worden enkel van elkaar gescheiden door een Galaxy Port van Wanzl. Het enkellaags veiligheidsglas van de toegangspoort voegt zich onopvallend in het totaalbeeld.

De architect aan het woord: Sigrid Arends, (saarchitektur.de)

Mevrouw Arends, wat was voor u de grootste uitdaging bij dit bouwproject? 

Het was voor ons de eerste keer dat we als bouwproject met een fitnessstudio te maken kregen. Ontwerptechnisch zijn de eisen niet per se ongewoon, maar de realisering had wel haar valkuilen. De ruimtes voldeden niet meer aan de eisen van de ELAN Sportclub, die een premium-club wilde worden. Daarom was een complete verbouwing noodzakelijk. Deze moest echter worden gerealiseerd zonder de club te sluiten; een abonnement is namelijk snel opgezegd als de deuren van de sportschool gesloten zijn. De trainingstoestellen werden daarom tijdens de verbouwing verplaatst naar de naburige tennishal. Sanitaire voorzieningen werden in een container beschikbaar gesteld. Daardoor hoefde de club alleen maar tijdens de laatste fase van de installatie van de toestellen 14 dagen gesloten te worden. Dat betekende ook dat de toestellen al tijdens de bouwfase geleverd moesten worden en dat er dus plaats voor nodig was. Het rekening houden met al deze factoren en het tegelijkertijd coördineren van soms wel 25 medewerkers met verschillende werkzaamheden op de bouwplaats was wel de grootste uitdaging die we hier het hoofd moesten bieden!

De architect aan het woord: Sigrid Arends, (saarchitektur.de)

Hoe beschrijft u vanuit ontwerptechnisch oogpunt het basisconcept voor dit project? 

We wilden de klanten van de fitnessstudio simpelweg lucht geven om te ademen! Met hoge plafonds, daglichtverlichting en een puristische kleurstelling was het ons idee om niet zomaar een fitnessstudio te creëren, maar een plek die lifestyle en openheid uitstraalt! Juist in een tijd waarin de grenzen tussen beroep en privéleven vervagen, kiezen sportievelingen voor een studio die bij hun zelfwaarneming past. Dit ruimtelijk gevoel creëren, was ons hoofddoel. Daarnaast onderscheidt de ELAN Sportclub twee trainingsgebieden. Deze moeten duidelijk van elkaar gescheiden zijn, maar dit mag niet ten koste gaan van het door ons nagestreefde ruimtelijk gevoel. Door de integratie van de kubussen, een helder design en een subtiel aangebracht veiligheidssysteem bereikten we uniformiteit. Of je nu basic- of premium-klant bent, iedereen voelt zich hier thuis. Waarom hebt u voor een samenwerking met Wanzl gekozen? Met de opdrachtgevers waren we het er snel over eens dat we geen klassiek draaikruis met rvs-look wilden, want dat past gewoon niet bij de identiteit van ELAN Sportclub GmbH. Bij ons onderzoek stuitten we op Wanzl. Naast zijn functionaliteit heeft vooral het design van de Galaxy Gate ons overtuigd. Het systeem is elegant en vooral aanpasbaar, want de kleur van de poederlak van de roestvrijstalen behuizing kan bij Wanzl zelf worden gekozen. Met de oplossing van zwart tegen een lichte achtergrond bij de ingang bereiken we de hoogwaardige uitstraling die we wilden! Op persoonlijk vlak waardeerden we de professionaliteit en goede communicatie! Dat vormt de basis van een goede samenwerking. We hadden vaak contact, zowel telefonisch als per e-mail, en onze contactpersonen hebben de locatie twee keer bezocht om dingen te controleren en te bespreken. Dat geeft vertrouwen dat het bedrijf hoogwaardige kwaliteit levert. De samenwerking met Wanzl was uitermate plezierig!