Безпека, Доступ

Спортивний клуб ELAN, Вадгассен (Німеччина)

Повне переобладнання реабілітаційного центру у фітнес-клуб преміум-класу

Нова архітектурна концепція фітнес-клубу — незвичайна задача для архітектурного бюро. Поряд зі специфічними вимогами до внутрішньої архітектури та дизайну необхідно було забезпечити безперервну роботу під час будівництва. Дипломований інженер Зігрід Арендс (aks) і її бюро sa-architektur під час реконструкції спортивного клубу ELAN у Вадгассені зробили ставку на лаконічність, відкритість простору й системне проектування.

"Was vorstellbar ist, ist auch machbar" lautet das Credo der ELAN Sportclub GmbH. Створення приємної атмосфери в поєднанні з концепцією фітнес-клубу преміум-класу вимагало комплексного переобладнання наявної будівлі. Спочатку в приміщеннях центру заарландского Вадгассена був розташований реабілітаційний центр із психотерапевтичним відділенням, доступ до якого знаходився на першому поверсі. У тісній співпраці з будівельниками Зігрід Арендс розробила підводку зовнішніх комунікацій до будівлі через цокольний поверх. Щоб підкреслити багатоповерхову концепцію, усі три поверхи було об’єднано ярусами відкритих сходів із натурального дерева. Для ефективного та стильного оформлення вхідної зони, а також для розділення тренувальних зон на категорії «Базова» і «Преміум» було обрано системи контролю доступу Wanzl. Система Galaxy Gate у вхідній зоні розташована на одній лінії з приймальною стійкою і привертає увагу до логотипу замовника на фронтальній панелі. Велика стельова лампа та дві настінні панелі з ілюмінацією освітлюють приміщення й витончено поєднуються з лаконічним чорним кольором DB 703 вхідного турнікету. Для цього потрібно було підняти вище наявні стелі. Для сантехнічних кабін і роздягалень на цокольному поверсі було розроблено нову концепцію, і вони теж зазнали повної реконструкції.

На першому поверсі колишній дворівневий зал для гри в сквош був повністю реконструйований. Але дерев’яну підлогу з покриттям антрацитового кольору, що контрастує з білими стінами і тренажерами, зберегли. Фіолетові та світло-зелені акценти прикрасили приміщення й підкреслили лаконічність дизайну. Висоту приміщення також залишили незмінною. Щоб уникнути відчуття величезного залу й поліпшити акустику, стелю декорували вільно висячими кубами з перфорованого гіпсокартону розміром 2 х 2 м. Вбудовані точкові світильники створюють гармонійне й рівномірне освітлення. Зона «Преміум» на другому поверсі відкривається й добре переглядається з першого поверху. Розділення здійснюється за допомогою дверей Galaxy Port від Wanzl. Їхнє одношарове безпечне скло майстерно вписується в загальний архітектурний ансамбль.

Слово архітектору: дипломований інженер Зігрід Арендс, Спілка архітекторів Саарланду (AKS), saarchitektur.de

Пані Арендс, що в цьому проекті було для вас головним викликом? 

Ми вперше керували проектом будівництва фітнес-клубу. З точки зору проектування вимоги не були незвичайними, але під час їх реалізації виявилися підводні камені. Приміщення не відповідали вимогам спортивного клубу ELAN, який позиціонував себе як клуб преміум-класу. Була потрібна повна реконструкція. Але її слід було виконати, не припиняючи поточну роботу клубу, — від абонемента швидко відмовляться, якщо можливості тренуватися немає. Для цього на час реконструкції тренажери перенесли в зал із двома тенісними кортами. А санітарні зони організували в контейнері. Лише на фінальному етапі встановлення тренажерів вимагалося закриття клубу на 14 днів. Це також означало, що обладнання буде доставлятися вже на етапі будівництва. Відповідно, для нього потрібно місце. Усі ці фактори одночасно з координуванням роботи 25 співробітників різних субпідрядників на будівельному майданчику виявилися для нас, мабуть, найскладнішим завданням, яке потребувало вирішення!

Слово архітектору: дипломований інженер Зігрід Арендс, Спілка архітекторів Саарланду (AKS), saarchitektur.de

Як ви можете описати архітектурну концепцію цього проекту? 

Ми просто хотіли дати клієнтам фітнес-клубу більше повітря! За допомогою високих стель, денного освітлення та стриманих тонів ми хотіли створити не лаконічну фітнес-студію, а відкрите місце з особливим стилем! Особливо в час, коли межа між роботою та особистим життям стирається, любителі спорту обирають клуб, який відповідає їх самосприйняттю. Нашою головною метою було створення відповідного відчуття простору. Крім того, спортивний клуб ELAN має дві зони. Їх потрібно було чітко розділити, не навантажуючи при цьому простір. Завдяки кубам, лаконічному дизайну й практично непомітній системі безпеки ми домоглися єдності. Тут кожен відчуває себе бажаним гостем — і звичайні відвідувачі, і преміум-клієнти. Чому ви вирішили співпрацювати з Wanzl? Ми з будівельниками швидко прийшли до спільної думки, що хочемо відмовитися від класичних сталевих турнікетів, тому що вони не відповідають іміджу компанії ELAN Sportclub GmbH. Під час своїх пошуків ми і знайшли компанію Wanzl. Система Galaxy Gate вразила нас не тільки функціональністю, але й дизайном. Вона елегантна й може вписатися в будь-який інтер’єр, тому що Wanzl пропонує для сталевого корпусу на вибір різні кольорові порошкові покриття. Завдяки чорному виконанню на світлому тлі нам вдалося створити у вхідній зоні бажану атмосферу! На особистому рівні ми оцінили професіоналізм і відмінну комунікацію! Ці якості є основою для будь-якої продуктивної співпраці. Ми активно спілкувалися по телефону та електронною поштою, також наші контактні особи двічі приїжджали для обговорень на будівельний майданчик. Це створює упевненість, що компанія забезпечить безперебійне постачання на високому рівні. Робота з Wanzl приносила задоволення!