Access

ELAN Sport Club, Wadgassen (D)

Kompletna przebudowa centrum rehabilitacyjnego na potrzeby wysokiej klasy studia fitness

Stworzenie nowej koncepcji studia fitness nie jest codziennym zadaniem dla biura architektonicznego. Oprócz szczególnych wymagań związanych z architekturą wnętrza i designem, wyzwanie stanowiło zapewnienie ciągłości działalności studia w trakcie prac budowlanych. Przy renowacji klubu sportowego ELAN w Wandgassen mgr inż. architekt Sigrid Arends (aks) i jej biuro architektoniczne saararchitektur koncentrują się na stworzeniu klarownej, otwartej przestrzeni i zintegrowanym planowaniu.

„To, co wyobrażalne, jest również wykonalne” – takie credo przyświeca działalności spółki ELAN Sportclub GmbH. Dążenie do zapewnienia przyjaznej atmosfery w połączeniu z koncepcją wysokiej klasy studia fitness wymagało kompleksowego przeprojektowania istniejącego budynku. Pierwotnie w pomieszczeniach w centrum gminy Wadgassen w Kraju Saary mieścił się ośrodek rehabilitacyjny z fizjoterapeutyczną strefą zabiegową, z wejściem na parterze. W ścisłej współpracy z inwestorem Sigrid Arends zaprojektowała wejście przez najniższą kondygnację w przyziemiu. Wielokondygnacyjny projekt zakładał trzy poziomy połączone ze sobą otwartymi schodami wykonanym z prawdziwego drewna. Aby zapewnić efektywną i atrakcyjną wizualnie organizację strefy wejściowej oraz możliwość podziału poziomów treningowych na kategorie Basic i Premium wybrane zostały systemy dostępu firmy Wanzl. Bramka Galaxy Gate w strefie wejściowej jest ustawiona w jednej linii z kontuarem recepcji, dzięki czemu kieruje wzrok wchodzących na umieszczone na jego froncie logo firmy. Oświetlenie sufitowe i dwa podświetlane panele ścienne otwierają przestrzeń i w połączeniu z purystyczną czernią bramek dostępu w odcieniu DB 703 budują subtelne napięcie. Wykonanie takiego wejścia wymagało podwyższenia sufitu. Opracowano nową koncepcję znajdujących się na najniższej kondygnacji pomieszczeń sanitarnych i szatni, które również przeszły gruntowny remont.

Całkowicie przeprojektowano umieszczoną na dwóch poziomach dawną halę do squasha. Drewniana podłoga została zastąpiona antracytową wykładziną, która efektownie kontrastuje z bielą ścian i sprzętów treningowych. Fioletowe i jasnozielone akcenty kolorystyczne podkreślają przestrzenny i klarowny design. Zachowana została pierwotna wysokość pomieszczeń. Aby nadać sali bardziej kameralnego charakteru i poprawić jej akustykę, pod sufitem zamontowano wykonane z perforowanych płyt gipsowo-kartonowych efektowne kwadratowe bryły o wymiarach dwa na dwa metry. Zamontowane w nich lampy punktowe typu spots zapewniają harmonijne, równomierne oświetlenie. Znajdujący się na pierwszym piętrze poziom Premium ma plan otwarty i jest widoczny z parteru. Jedyny podział tworzą bramki Galaxy Port dostarczone przez firmę Wanzl. Jednowarstwowe szkło bezpieczeństwa jest doskonale zintegrowane z wystrojem wnętrza.

Mgr inż. architekt Sigrid Arends (aks, saarchitektur.de) opowiada o podjętym wyzwaniu

Co stanowiło dla Pani największe wyzwanie w tym przedsięwzięciu budowlanym? 

Po raz pierwszy pracowaliśmy nad projektem studia fitness. Na etapie planowania wymagania nie były niczym nowym, ale natrafialiśmy na trudności przy ich realizacji. Obiekt nie spełniał już wymagań klubu sportowego ELAN, który miał stać się centrum fitness klasy Premium. Dlatego konieczne była kompleksowa przebudowa. Musiała ona jedna być realizowana bez wpływu na bieżącą działalność. Dłuższa przerwa mogłaby spowodować rezygnację klientów z członkostwa. Sprzęt treningowy został więc na czas remontu przeniesiony do sąsiedniej hali tenisowej. Natomiast pomieszczenia sanitarne urządzono w kontenerze. W związku z tym tylko końcowa faza instalacji urządzeń wymagała zamknięcia na 14 dni. To oznaczało, że sprzęt został dostarczony już podczas budowy i potrzebne było miejsce na jego przechowanie. Uwzględnienie tych wszystkich czynników przy jednoczesnym zarządzaniu na placu budowy pracą 25 nawet pracowników z różnych branż było prawdopodobnie najtrudniejszym zadaniem, z którym musieliśmy się tutaj zmierzyć!

Mgr inż. architekt Sigrid Arends (aks, saarchitektur.de) opowiada o podjętym wyzwaniu

Jakie było główne założenie tego projektu? 

Chcieliśmy dać klientom studia fitness więcej przestrzeni! Wysokie sufity, dzienne oświetlenie i purystyczne kolory nie miały na celu nadania wnętrzu prostoty, lecz stworzenie otwartego, tętniącego życiem miejsca! W dzisiejszej epoce, w której zacierają się granice między życiem zawodowym a prywatnym, entuzjaści sportu wybierają studio, które odpowiada ich wyobrażeniu o sobie. Stworzenie tego poczucia przestrzeni było naszym głównym zamierzeniem. Ponadto ELAN Sportclub oferuje dwie kategorie usług. Trzeba je było rozdzielić, ale nie kosztem utraty przestrzeni, na której nam zależało. Dzięki zamontowaniu przestrzennych konstrukcji, klarownie urządzonemu wnętrzu i dyskretnie zainstalowanemu systemowi bezpieczeństwa osiągnęliśmy jednolitą sferę. Tutaj każdy czuje się komfortowo, zarówno klienci usług Basic, jak i Premium. Dlaczego zdecydowali się Państwo na współpracę z firmą Wanzl? Szybko zgodziliśmy się z inwestorem, że nie chcemy tu zamontować klasycznego kołowrotka ze stali nierdzewnej, ponieważ po prostu nie pasuje on do wizerunku firmy ELAN Sportclub GmbH. Gdy szukaliśmy odpowiedniego rozwiązania, natrafiliśmy na produkty firmy Wanzl. Oprócz ich funkcjonalności przekonało nas przede wszystkim wzornictwo systemu dostępu Galaxy Gate. Jest eleganckie i pasuje do każdego wystroju, ponieważ Wanzl oferuje różne warianty kolorystyczne lakierowanej proszkowo obudowy ze stali nierdzewnej. Czerń kontrastująca z jasnym wystrojem strefy wejściowej nadaje wnętrzu eleganckiego i luksusowego charakteru, na którym nam zależało! Doceniamy również profesjonalizm i dobrą komunikację z firmą Wanzl! To podstawa każdej dobrej współpracy. Pozostawaliśmy w stałym kontakcie, telefonicznym i mailowym. Ponadto przydzieleni nam konsultanci byli dwukrotnie na miejscu w celu przeprowadzenia inspekcji i omówienia szczegółów, co oznacza, że firma zapewnia wysoką jakość realizacji i holistyczne podejście. Współpraca z firmą Wanzl była po prostu przyjemnością!